Poolservice maakt uw zwembad honderd procent winterproof

Eenmaal de zomer voorbij is, gaan de temperaturen snel naar beneden. Zeker in België. Het is dan ook belangrijk om tijdig aan de winterafsluit van uw zwembad te denken. Zo komt u bij het aanbreken van het nieuwe zwemseizoen niet plots voor verrassingen te staan.

Indien u onvoldoende aandacht besteedt aan de winterafsluit, kan het bijvoorbeeld gebeuren dat een filterpomp, warmtepomp of zandfilter bevriest. Het water zal er bijgevolg erg vies en groen uitzien. Gelukkig is Poolservice er om uw zwembad honderd procent winterproof te maken.

Verschil tussen actief en passief overwinteren

    Bij het winterproof maken van uw zwembad, denkt u misschien meteen aan harde vriestemperaturen. Weet echter dat u al actie dient te ondernemen zodra de watertemperatuur onder de twaalf graden zakt. Vanaf dan wordt het te koud voor algen om te overleven, wordt het water minder snel groen en hoeft u dus minder chloor te gebruiken.

    Bij de winterafsluit van uw zwembad maken wij steeds het onderscheid tussen actief en passief overwinteren. Bij actief overwinteren blijft de installatie beperkt filteren en wordt enkel de warmtepomp afgekoppeld. Indien het vriest laat u de installatie constant draaien. De waterkwaliteit zal in orde blijven, maar vaak gaat de watertemperatuur wel omlaag en kan u het dus beter afdekken met een winternet. Passief overwinteren betekent dan weer dat de volledige installatie wordt stilgelegd en vooraf beschermd wordt tegen vorstschade. Dankzij een overwinteringsproduct blijft het zwembadwater in topconditie.

    Do’s en don’ts bij de winterafsluit van uw zwembad

      Als het over de winterafsluit van uw zwembad gaat, moet u steeds in het achterhoofd houden dat het water vier à vijf maanden (minstens hoofdzakelijk) stil staat. Het loont dus absoluut de moeite om het water de nodige zorg te geven en uzelf veel werk te besparen in de volgende lente.

      Hoewel het nodig is om naar de individuele vereisten van uw installatie te kijken, kunnen we toch enkele algemene do’s en don’ts meegeven.

      1. Ijs op het zwembad? Sla het dan zeker niet kapot. Hiermee kan u uw zwembad ernstig beschadigen.
      2. Laat nooit chloortabletten in de skimmer liggen als er nauwelijks circulatie is. De geconcentreerde chlooroplossing kan voor verkleuringen en aantasting van de leidingen zorgen.
      3. Leg uw zoutelectrolysetoestel af en bescherm uw meetsondes in speciale bewaarvloeistof. Deze dienen bewaard te worden in een vorstvrije omgeving.
      4. Het klinkt vanzelfsprekend, maar toch: waterbehandelingsproducten dient u op een droge, veilige én vorstvrije plaats te bewaren.
      5. Vergeet uw accessoires niet op te bergen en eventueel af te spoelen met schoon, fris water.
      6. Gebruik uw zwembadrobot niet als het koeler is dan tien graden, tenzij de onderhoudsinstructies duidelijk het tegendeel vermelden. Ook de robot bewaart u best – schoongemaakt – in een vorstvrije ruimte met bijhorende beschermhoes.
      7. Uw bypass warmtepomp koppelt u best af.