Gouden tips om uw zwembad actief te laten overwinteren

Bij de winterafsluit van uw zwembad maken wij altijd een onderscheid tussen actief en passief overwinteren. Bij actief overwinteren blijft de installatie beperkt filteren, al dan niet gecombineerd met automatische waterbehandeling. Enkel de warmtepomp wordt in dat geval afgekoppeld. Indien het vriest laat u de installatie constant draaien. De waterkwaliteit zal goed blijven, maar vaak gaat de temperatuur wel omlaag en kan u het dus beter afdekken met een winternet. Op deze manier bent u het volgende jaar erg snel weer opgestart.

Passief overwinteren betekent dan weer dat de volledige installatie wordt stilgelegd en vooraf beschermd wordt tegen vorstschade. Dankzij een overwinteringsproduct blijft het zwembadwater in topconditie.

Tips voor het actief overwinteren:

    Als het over de winterafsluit van uw zwembad gaat, moet u steeds in het achterhoofd houden dat het water vier à vijf maanden (minstens hoofdzakelijk) stil staat. Het loont dus absoluut de moeite om het water de nodige zorg te geven en uzelf veel werk te besparen in de volgende lente.

    Hoewel het nodig is om naar de individuele vereisten van uw installatie te kijken, kunnen we toch enkele algemene do’s en don’ts meegeven.

    1. Poets het rolluik en rol het op in de voorziene rolluikbak. Vermijden om de motor van het rolluik te overbelasten, dus het rolluik niet in beweging brengen ingeval het bedekt is met sneeuw of als er vorst optreedt.
    2. Zuig grof vuil, bladeren van de bodem en loos het eventueel direct op de riool.
    3. Laat je filter goed terugspoelen, minstens 10 minuten.
    4. Breng de TA waarde van het zwembadwater op minimum 100ppm. Breng de pH van het zwembadwater tussen de 7.0 en 7.1.
    5. Voer een chloorschock-behandeling uit (ca. 8ppm) en laat de installatie hierna max. 2u draaien.
    6. Pas de filtertijden van de pomp aan (bij frequentie gestuurde pompen kan je de snelheid/vermogen ook aanpassen) Laat de filterpomp zeker functioneren tijdens de zogezegde vriesuren; 04.00h > 08.00h en laat deze ook nog eens in de namiddag werken vb 13.00h > 16.00h. Hierna activeer je best de antivriesfunctie op je stuurkast (indien er geen antivriesfunctie is, dien je bij de start van de eerste vorst de pomp 24u/24u te laten draaien).
    7. Sluit de by-pass tbv de warmtepomp. Tap leidingen af van de warmtepomp waar er water kan blijven staan, kantel deze ev een beetje om, zodat het resterend water eruit vloeit. Plaats ev de bijgeleverde winterhoes over de warmtepomp. Zorg er dan voor dat de warmtepomp aangesloten blijft op het elektriciteitsnet.
    8. Voeg de nodige dosering winterproduct (CTX-551) toe, volgens de inhoud van de zwembad. Eventueel is het nodig om de dosering van dit product eind Januari-begin Februari te herhalen.
    9. U kan ook een anti-algen product (ctx-530) extra toevoegen met de correcte dosering.
    10. Dek het zwembad af met een winternet, zo hou je zwembad vrij van bladeren, en zorgt ervoor dat er geen direct licht binnenkomt in het zwembad waardoor de algengroei wordt beperkt.
    11. Check tussentijds af en toe het waterniveau. Door veel regen kan het water hoog stijgen.

    OPGELET: Ingeval er een panne is van de zwembadinstallatie (vb. droogloopbeveiliging zwembadpomp, zekering of motorbeveiliging die springt, defect aan C.V., …) en/of de stroomvoorziening is het mogelijk dat uw installatie desondanks de genomen maatregelen toch stil valt en er vorstschade kan optreden. Dit risico is inherent aan een actieve overwintering en volledig op risico van de klant. De zwembadinstallateur noch uw loodgieter kan hiervoor verantwoordelijk gesteld worden.