Wij blijven beschikbaar. Maak uw afspraak via deze link

04/10/2020
8 min

Hoe maak je je zwembad winterklaar?

Helaas, de zomer loopt op haar laatste benen. De dagen worden korter, de nachten frisser en het zwembad maakt zich op voor een winterslaap. Als je bij de eerstvolgende zomerzon snel terug verkoeling wil zoeken, neem je best de nodige voorzorgen. Door je zwembad nu winterklaar te maken, kom je bij het aanbreken van het nieuwe zwemseizoen niet voor onaangename verrassingen te staan.

We leggen je in enkele simpele stappen uit hoe je je zwembad optimaal voorbereidt op de winter.

Wanneer maak je je zwembad best winterklaar? 

Als de watertemperatuur in je zwembad onder de 12 °C zakt, wordt het voor de algen te koud om te overleven.
Gevolg: het zwembadwater wordt minder snel groen, en je hoeft minder chloor te gebruiken. Het ideale moment dus, om je zwembad winterklaar te maken. Met ons handige en eenvoudige stappenplan kan je zelf aan de slag.

Hoe maak je je zwembad winterklaar: een stappenplan

Er zijn twee mogelijkheden: ofwel kies je voor actieve overwintering van het zwembad, waarbij de filterinstallatie minimaal blijft werken, ofwel kies je voor passieve overwintering. Daarbij worden alle zwembadtechnieken stopgezet.

Optie 1: actieve overwintering

Actieve overwintering is veruit de meest populaire keuze. Hierbij blijft de filterinstallatie tijdens de wintermaanden op een lagere stand doorwerken. De verwarming wordt wel stopgezet. Het voordeel van deze techniek is dat de waterkwaliteit de hele winter lang onder controle wordt gehouden. Het zwembad wordt afgedekt met een winternet of een veiligheidszeil.

 1. Poets het rolluik met een lamellen-reiniger en rol het op in de rolluikbak/nis. Je kan de lamellen op het water laten liggen, maar dat raden we niet aan. Zeker bij stormweer is het aan te raden het rolluik op te rollen.
  Let op: bedien het rolluik nooit bij vriestemperaturen om schade te vermijden.
 2. Schep grof vuil en bladeren van de bodem. Schrob de wanden en de bodem van het zwembad proper. Schrob de waterlijn met HTH Borkler Gel en gebruik je zwembadstofzuiger om de bodem te poetsen. Stofzuig manueel eventueel het zwembad nog verder en plaats de 6-wegskraan op “Waste”.
 3. Controleer de waterkwaliteit met een watertester en voeg de juiste producten toe om de waterkwaliteit te optimaliseren.
  Laat het zwembadwater een volledige nacht filteren zodat de producten verwerkt zijn voor je het winterproduct (1 liter of 5 liter – zie stap 7) toevoegt.
 4. Laat je filter minstens tien minuten goed terugspoelen.
 5. Pas de filtertijden en indien mogelijk ook de snelheid en het vermogen van de pomp aan. Laat de filterpomp dagelijks enkele uren werken, bijvoorbeeld van 4 tot 8 uur en van 14 tot 17 uur.
 6. Tap de leidingen van de waterpomp, waarop water kan blijven staan, af. Kantel deze eventueel wat om, zodat het resterende water eruit vloeit (zie verder onder het kopje ‘Extra stappen’ hieronder).
 7. Voeg nu de nodige dosering winterproduct toe aan het zwembadwater. (1 liter of 5 liter)
 8. Dek het zwembad af met een winternet, zodat het water vrij blijft van bladeren. Een veiligheidszeil kan ook dienen als afdekking.

Let op: maak je een mozaïekzwembad winterklaar? Zet dan de verwarming tijdens vorstperiodes op 5°C om vorstschade te voorkomen.

Tijdens de winter: 

 • Check geregeld het waterniveau. Regen kan ervoor zorgen dat het water te hoog stijgt.
 • Sla ijs nooit kapot.

Boek uw winteronderhoud in

Optie 2: passieve overwintering

Bij passieve overwintering worden de filterinstallaties stopgezet. In dat geval ga je als volgt te werk om je zwembad klaar te maken voor de winterperiode.

 1. Poets het rolluik met een lamellen-reiniger en rol het op in de rolluikbak/nis. Je kan de lamellen op het water laten liggen, maar dat raden we niet aan. Zeker bij stormweer is het aan te raden het rolluik op te rollen.
  Let op: bedien het rolluik nooit bij vriestemperaturen om schade te vermijden.
 2. Schep grof vuil en bladeren van de bodem. Schrob de wanden en de bodem van het zwembad proper. Schrob de waterlijn met HTH Borkler Gel en gebruik je zwembadstofzuiger om de bodem te poetsen. Stofzuig manueel eventueel het zwembad nog verder en plaats de 6-wegskraan op “Waste”.
 3. Controleer de waterkwaliteit met een watertester en voeg de juiste producten toe om de waterkwaliteit te optimaliseren. Laat het zwembadwater een volledige nacht filteren, tot de producten verwerkt zijn voor je het winterproduct (zie stap 10) toevoegt.
 4. Laat je filter minstens tien minuten goed terugspoelen.
 5. Pomp het water uit het zwembad tot ongeveer 20 centimeter onder de inlaat. Sluit de inlaat af met winterstoppen. Een eventuele vetrand kan je verwijderen met een randreiniger.
 6. Tap de pomp en de filter af. Laat de aftappers open staan.
 7. Zet de zandfilterkop en het filterdeksel open. Zo kunnen de pomp en filter drogen. Plaats de 6-wegskraan op winterstand of tussen de twee standen in.
 8. Draai eventueel de manometer los.
 9. Tap de leidingen af waar water in kan blijven staan (cv-leidingen, warmtepomp, automatische waterbehandeling, …). Je vindt uitgebreidere instructies onder het kopje ‘Extra stappen’ hieronder.
 10. Voeg het nodige winterproduct toe aan het zwembadwater. (1 liter of 5 liter)
 11. Plaats eventueel winterdrijvers (ijsbrekers) diagonaal in het zwembadwater, zo vermijd je schade bij ijsvorming. Zeker bij mozaïekzwembaden raden we dit aan.
 12. Bescherm de skimmers tegen de vrieskou door ze af te sluiten met Gizzmo’s. Zo kan er geen water meer naar de filterinstallatie. Draai een winterstop in de spuitgaten en in de stofzuigeraansluiting om te voorkomen dat je zwembad in de winter opnieuw vol regen- of smeltwater loopt.
 13. Dek het zwembad af met een winternet, zo houd je het water vrij van bladeren.
 14. Hou rekening met het grondwaterpeil alvorens het zwembad leeg te maken.

Boek uw winteronderhoud in

Tijdens de winter: 

 • Check geregeld het waterniveau. Regen kan ervoor zorgen dat het water te hoog stijgt.
 • Sla ijs nooit kapot.

Extra stappen

Zwembadfilter

Na vijf jaar moet je het zand uit je filter vervangen. Doe je dat niet, kan de filter stukgaan of kan je problemen krijgen met de waterkwaliteit. Tegenwoordig kan je het zand vervangen door AFM-glas, dat je pas na tien tot vijftien jaar moet vervangen.

Automatische dosering van chloor en pH

Om problemen te voorkomen is minstens een keer per jaar een preventief onderhoud van de automatische dosering van chloor en pH nodig. We raden je aan dit uit te besteden aan ons technische team. Tijdens zo’n onderhoud controleren we de elektrodes, kalibreren we ze en kunnen we ze indien nodig ook vervangen. Daarnaast controleren we ook de injectoren, aanzuigdarmen, filters en pompslangen op hun werking en conditie.

Bewaar de meetsensoren vorstvrij in een flacon met voldoende fris water.

Warmtepomp

Verwijder voor de winter begint zeker ook het water dat tijdens het zwemseizoen in de warmtepomp circuleert, zodat het niet bevriest.

 • Zet de warmtepomp in waakstand met de stand-byschakelaar.
 • Sluit de bypass-kleppen ‘ingang’ en ‘uitgang’. Plaats de middenkraan volledig open. Koppel dan de warmtepomp los. Let op voor de dichtingen!
 • Laat al het water uit de pomp lopen. Laat de pomp lichtjes overhellen zodat je zeker bent dat er  geen water in blijft staan. Draai de beide aansluitingen nog eens extra aan, zodat er geen vreemde voorwerpen en/of beestjes in kunnen.
 • De achterkant (radiator) van de warmtepomp moet vrij zijn van vuil, dit doe je door er grielzeep op te verstuiven en de pomp vervolgens met de tuinslang (verticaal) af te spoelen.
 •  Bedek de warmtepomp eventueel met een daarvoor geschikte winterhoes.

Zonnecollectoren

Vergeet ook de zonnecollectoren niet te ontwateren tijdens de winterperiode.
Controleer tijdens het winter- of zomerklaar maken steeds de conditie van de bevestigingen. Die kunnen door verwering of weersomstandigheden loskomen.

Producten

Bewaar de voorraad waterbehandelingsproducten op een droge, veilige en vorstvrije plaats.

Uw zwembad winterklaar door ons professioneel team